Ερώτηση - Αναγκαία Προστασία της λειτουργίας των Δημόσιων Βιβλιοθηκών.

powered by social2s

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 23/3/2021 ερώτηση προς την Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως με θέμα την  αναγκαία προστασία της λειτουργίας  των Δημόσιων Βιβλιοθηκών.

Το κείμενο της ερώτησης:

Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες αποτελούν Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3149/2003 και του  Π.Δ. 83064/ΙΖ (ΦΕΚ τ.Β΄ 1173/2003 - Κανονισμός Λειτουργίας Δημόσιων Βιβλιοθηκών) και διοικούνται από Εφορευτικά Συμβούλια που διορίζονται απευθείας από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας. Ήδη προβλέπεται από το νόμο (άρθρο 27 παρ. 1 ν. 4368/2016) ότι η θητεία των Ε.Σ. δύνανται να μετατραπεί και σε ισόβια.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει συγχύσεις μεταξύ των ρόλων των Εφορευτικών Συμβουλίων και του υπηρεσιακού προσωπικού στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες.

Επειδή το υλικό των Δημοσίων Βιβλιοθηκών είναι συχνά πολύτιμο και με μεγάλη ιστορική αξία και ο ρόλος τους έχει – ή πρέπει να έχει – σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο στο πεδίο της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Επειδή ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εργαζομένων Δημοσίων Βιβλιοθηκών γίνεται αποδέκτης καταγγελιών σε σχέση με τη λειτουργία και τη μεταχείριση του προσωπικού (όπως ενδεικτικά πρόσφατη καταγγελία εργαζόμενης στην Δ.Ι.Β. Ζακύνθου, για αδικαιολόγητη επίθεση του Προέδρου του Ε.Σ. ο οποίος  αυθαίρετα έχρισε  τον εαυτό του προϊστάμενο στη θέση της διοικητικής υπαλλήλου !).

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1).       Με ποιες άμεσες ενέργειες έχετε την πρόθεση να προστατεύσετε την εύρυθμη λειτουργία των Δημοσίων Βιβλιοθηκών και ιδίως ως προς τις περιπτώσεις αυθαιρεσιών των διορισμένων (με κομματικά κριτήρια) μελών των Εφορευτικών Συμβουλίων;

2).       Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την αναγκαία αναβάθμιση της λειτουργίας των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται, τουλάχιστον με στοιχειώδη επάρκεια, στον πραγματικό προορισμό τους ;

 

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα