Ερώτηση - Απαράδεκτος αποκλεισμός ΑΜΕΑ από ειδικές θεραπείες μετά την ενηλικίωση

powered by social2s

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 23/3/2021 ερώτηση προς την Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως με θέμα τον

απαράδεκτο αποκλεισμό ΑΜΕΑ από ειδικές θεραπείες μετά την ενηλικίωση.

Το κείμενο της ερώτησης:

Οι γονείς και κηδεμόνες παιδιών με νοητικές αναπηρίες, φέρουν το κύριο βάρος για την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας στη διαβίωση τους, όχι μόνο κατά το χρόνο της ανηλικότητάς τους αλλά και μετά την ενηλικίωσή τους.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μόνιμες και όχι πρόσκαιρες αναπηρίες, αντιμετωπίζονται με αναλγησία από το ελληνικό Κράτος, αφού τα αρμόδια δημόσια όργανα, περικόπτουν θεραπείες με την αιτιολογία ότι αυτές δεν είναι απαραίτητες μετά τη συμπλήρωση των 18 ετών.

Η λογοθεραπεία, μια από τις περικοπτόμενες θεραπείες, σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών, θα πρέπει να συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής των ατόμων με νοητικές αναπηρίες γιατί αφενός διορθώνει τον προφορικό και γραπτό λόγο και αφετέρου λειτουργεί βοηθητικά στα προβλήματα κατάποσης, της κίνησης του στοματοφάρυγγα και στα μασητικά προβλήματα.

Η Ειδική Διαπαιδαγώγηση, που επίσης περικόπτεται κατά την ενηλικίωση, είναι αναγκαία για την εκπαίδευση σε μια επανοριοθέτηση της συμπεριφοράς και κοινωνικής προσαρμογής σε νέα δεδομένα, όπως η διαμονή σε ξενώνα και η ικανότητα στην προσαρμοσμένη εργασία.

Επειδή η κοινωνικά απαράδεκτη και αντιεπιστημονική πολιτική των περικοπών στις θεραπείες οδηγούν στην περιθωριοποίηση των ενηλίκων ΑΜΕΑ.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1).       Έχετε την πρόθεση να προστατέψετε τους πάσχοντες αλλά και τις οικογένειές τους διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις αναγκαίες θεραπείες;

2).       Τι προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία για την κατηγορία των ΑΜΕΑ που πάσχουν από νοητική αναπηρία και την αντιμετώπισή τους μετά την ενηλικίωση;

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα