Ερώτηση του ΜέΡΑ25 στη Βουλή για την άμεση Ανάκληση – Τροποποίηση του ΠΔ για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα

powered by social2s

Ερώτηση της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μαυροειδή (Μάκη) Βορίδη και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Στυλιανή (Λίνα) με θέμα την επιβαλλόμενη άμεση Ανάκληση – Τροποποίηση του ΠΔ που αντιμετωπίζει τους κατόχους καλλιτεχνικών τίτλων σπουδών σαν απόφοιτους ΔΕ. 

Όπως έχει γίνει πλέον παντού γνωστό, η Κυβέρνηση με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ αρ.φ. 232/τ.Α’/17-12-2022), με θέμα «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο)» , επιχείρησε να επιφέρει οριστικό πλήγμα, τη χαριστική βολή, στα επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτικές απασχόλησης σχεδόν όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών (ιδίως δραματικές, κινηματογραφικές σχολές, ωδεία και σχολές χορού). Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην επίμονη κυβερνητική πολιτική απαξίωσης και ευτελισμού των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, σε συνέχεια άλλωστε και των αντίστοιχων δειγμάτων της κατά την εποχή των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Εκφράζοντας με ακραίο τρόπο την κυβερνητική πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα, οι ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος, ακυρώνουν ουσιαστικά και μηδενίζουν τις καλλιτεχνικές σπουδές σε όλους τους παραπάνω κλάδους, αφού αντιμετωπίζει τους κατόχους όλων αυτών των τίτλων σπουδών σαν απλούς απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), με όλες τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες για την επαγγελματική προοπτική όλων των αντίστοιχων καλλιτεχνικών επαγγελμάτων.

Επειδή με αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία θεσμική εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια (από το 2003) και η οποία διατηρήθηκε με ευθύνη όλων των εν τω μεταξύ κυβερνήσεων – και την αντιμετωπίζει με την χειρότερη και πιο άδικη πιθανή λύση.

Επειδή ειδικότερα με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις επικυρώνεται η πλήρης απαξίωση του χώρου του πολιτισμού από την ελληνική Πολιτεία και υπονομεύονται προκλητικά και βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι προοπτικές απασχόλησης και οι δυνατότητες των ενδιαφερομένων να αναπτύξουν με ισότιμο τρόπο την πολιτιστική και επαγγελματική τους δράση ανταποκρινόμενοι με αξιοπρέπεια και στην ανάγκη βιοπορισμού τους.

Επειδή το κυβερνητικό αδίκημα γίνεται ακόμα βαρύτερο αν συνεκτιμηθεί ότι πρόκειται για την ίδια Κυβέρνηση που έχει ουσιαστικά, με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, εξισώσει με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ (με 4ετή ή και 5ετή προγράμματα σπουδών) τα διπλώματα κολλεγίων ακόμα και τριετούς φοίτησης, και μάλιστα και με παράκαμψη του ΔΟΑΤΑΠ.

Για τους λόγους αυτούς

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Υπάρχει η κυβερνητική πρόθεση να υπάρξει άμεση ανάκληση των παραπάνω ρυθμίσεων και τροποποίηση / αναμόρφωση του προεδρικού διατάγματος με την έκδοση νέου ή με άλλη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποκατασταθεί η υποχρέωση της Πολιτείας για δίκαιη μεταχείριση των συγκεκριμένων κλάδων καλλιτεχνικών επαγγελμάτων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γιάνης Βαρουφάκης
Μαρία Απατζίδη
Κρίτων Αρσένης
Κλέων Γρηγοριάδης
Γιώργος Λογιάδης
Σοφία Σακοράφα

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα